Centre de Regulació Genòmica

Model de negoci, model de ciutat

Marc Puig i Guàrdia

La confluència de la recerca hospitalària i la universitària s’ha sumat a la creació de nous centres d’investigació que han configurat un nou sector estratègic per a Barcelona, un sector que ha de tenir tard o d’hora un impacte real, tant en l’economia com en la qualitat de vida dels seus habitants.

Foto: Pere Virgili

“Tal com demanava el precepte grec: de res, massa. La tecnologia es dissenya per ser addictiva, perquè només així dóna diners.” És l’advertència que fa Núria Oliver, referent mundial en intel·ligència artificial, sobre el mal ús de les noves tecnologies. Però no dubta que el balanç global serà molt positiu.

© Òscar Julve

Persistir en l’encert

Albert Punsola

Projectar el sistema de recerca català cap al futur passa per donar continuïtat a les bones decisions que s’han pres fins ara i per aconseguir el suport de la ciutadania a la investigació científica.

© Òscar Julve

És una situació imaginària, però perfectament possible: una investigadora ICREA rep el premi Nobel a Estocolm, i en el seu discurs d’agraïment repassa la història de la institució i els reptes que manté oberts.

Biblioteca Nacional de España

Pere Astort va triomfar als Estats Units i en altres països amb composicions d’autoria pròpia inspirades en la música popular de l’altra banda de l’Atlàntic. Els anomenats “valsos Boston” van fer popular el seu pseudònim de Clifton Worsley.

Dani Codina
L’enginyera de programari Galyn Norwood.

Josep Carner, Galyn Norwood i Jordi Sánchez Forés són tres dels divuit estudiants de Barcelona que han pres part en un projecte del CERN –el laboratori europeu de física de partícules– per desenvolupar productes nous a partir de la ciència.

© Pep Montserrat

El verb ‘ésser’ es troba al cor de la poesia, de la identitat, del plaer de sentir parlar català. Qui som nosaltres en una llengua que va ser, ha estat, ha esdevingut i vibra, després de tants de segles, en el present ambigu dels nostres iPhones i de les nostres veus malenconioses i ciutadanes?

Dani Codina

En temps de crisi es desenvolupa una nova sensibilitat que vol canviar el sistema des de les persones, i pretén recuperar la ciutat per als seus habitants. Es creen noves xarxes de suport i protesta, es modifiquen les preferències de consum i es potencien les eines de solidaritat, crítica i denúncia social.

Dani Codina
Els Encants Vells a la nova ubicació de la plaça de les Glòries.

Si etimològicament crisi significa “ruptura”, la crítica és l’anàlisi necessària per emetre un judici, i criteri vol dir “raonament adequat”. Així, doncs, la crisi ha provocat una conscienciació que es tradueix en nous valors i propostes d’actuació personal i col·lectiva.

Dani Codina
Retrats de veïns del Poblenou reproduïts al carrer dins del projecte Now Poblenou, que denuncia la gentrificació del barri.

L’autenticitat va lligada a la tradició. Barcelona, que s’havia de convertir en la capital del disseny, ara ret homenatge a la profunditat de les arrels i les coses de tota la vida. Al mateix temps hi ha ganes de fer una Barcelona per a tothom, i s’estenen les iniciatives solidàries, de crítica i de denúncia social.

© Dani Codina
Una activitat pensada per a les famílies: el Brunch Electrònik, al Poble Espanyol, el passat mes d’abril.

Si el capitalisme creava noves necessitats de masses i despersonalitzava el consumidor, ara és el consumidor qui busca, tria i està disposat a pagar per una bona idea; demana un tret distintiu. Hem passat a fer les coses a la mida i al gust dels altres.

© Dani Codina
Fotomosaic mural del fotògraf Joan Fontcuberta titulat El món neix amb cada petó, situat a la plaça d’Isidre Nonell del districte de Ciutat Vella.

Si París és coneguda com la ciutat de l’amor, Barcelona va ser la de l’erotisme al començament del segle xx, i potser ara recupera aquesta tendència.