Pérez de Rozas / AFB

Ciutat refugi de la literatura

Barcelona Metròpolis

Barcelona ha apostat durant segles pel sector del llibre i vol continuar apostant per la literatura, ara en qualitat de Ciutat de la Literatura de la Unesco. Amb aquest número ens apropem a totes aquestes realitats que defineixen el que significa la literatura per a Barcelona i intentem abordar les raons per les quals aspira al nomenament de la Unesco.

© Agustí Torres

Miquel Barceló recorda els temps passats a la Barcelona de fa quaranta anys com una època molt vital i efervescent. Conscient que el món de l’art ja no té un sol centre com anys enrere, no pretén arribar a tot arreu: un pintor no pot ser com la Coca-Cola, afirma, que aspira a conquerir tots els mercats.

El diàleg inaugural de Kosmopolis, el 18 de març passat, amb Juan Marsé,

La trobada Kosmopolis, centrada en la reflexió sobre la creació literària en tots els seus vessants, completa, des de l’any 2002, un ric panorama de certàmens especialitzats en diferents sectors: BCNegra, Món Llibre, Setmana de la Poesia i Barcelona Novel·la Històrica.

Arxiu PEN Català
La periodista i activista tunisiana Sihem Bensedrine.

El PEN Català va contribuir, l’any 2006, a crear una xarxa de ciutats refugi per a escriptors amenaçats als seus països, gràcies a l’experiència acumulada amb el Parlament Internacional d’Escriptors. El programa d’acolliment, desenvolupat amb el suport de l’Ajuntament i de la Generalitat, és un actiu important de Barcelona com a candidata a ser designada Ciutat de la Literatura de la Unesco.

Prisma Archivo
The Arrival of Roger de Flor in Constantinople, oil painting by José Moreno Carbonero (1888), from the Palace of the Senate in Madrid, which shows almogàvers marching before the Byzantine Emperor Andronikos II in 1303.

Els centenaris haurien de ser un estímul per llegir les obres dels celebrats. I això hauríem de fer en ocasió del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner. Però com l’hem de llegir? El fet és que ens trobem davant d’un gran manipulador, potser un dels més grans del nostre passat medieval.

Foto: Albert Armengol
Anna Molner, membre de Can Perol, col·lectiu de pagesos ecològics de Sant Vicenç dels Horts i el Tarragonès.

fleMenjar flexitarià –vegetarianisme més peix–, elaboració de pa mitjançant tècniques tradicionals i amb un enfocament innovador, i pagesia rigorosament ecològica són algunes de les propostes que obren perspectives en l’àmbit gastronòmic a Barcelona i la seva àrea.

Photos: Katia Repina
The Red Square in Moscow, with historic department store GUM and St. Basil’s Cathedral in the background.

Un enyor rus

Arnau Barios

Quan un rus invoca amb recança el gaudi de Barcelona, no confon l’accent, no parla d’edificacions capritxoses, sinó que comet un lapsus per on s’escapa una certesa. Enyora una ciutat més fàcil, a escala humana.

Pérez de Rozas / AFB
Una imatge dels foscos anys cinquanta: benedicció de cotxes per Sant Cristòfor a la capella del carrer del Regomir, el juliol de 1958, amb un Biscúter en primer pla.

Per sota de les prohibicions de la dictadura es van anar constituint unes referències culturals pròpies que van emergir del tot a partir de la mort de Franco i de la restauració democràtica. Els pioners dels anys cinquanta van posar les bases d’aquest esclat.

Llibres en-1

Inspirar Barcelona

Martí Crespo

Són gairebé vuit-centes, les propostes de turisme interior per a viatgers autòctons a través d’edificis i indrets vinculats, (in)directament, a les lletres barcelonines. Totes ben classificades en tres grans àrees geogràfiques.

Llibres en-2

Fa quaranta anys del naixement de la revista satírica Butifarra!. L’Ajuntament de Barcelona i la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB) han publicat una obra coral que fa justícia a una capçalera que va destacar entre les revistes gràfiques d’aleshores.

Llibres en-3

Barcelona desmanegada?

Esteve Miralles

Aquest és un llibre extraordinari. D’una banda, és una novel·la excel·lent de base autobiogràfica, una mostra brillant de les virtuts possibles de l’anomenada literatura del jo contemporània. D’altra banda, és, també, la millor aproximació assagística a la ciutat d’aquests tres primers lustres del segle xxi.

Relat en

Rutina provisional

Tina Vallès

El canvi gros serà que el barri de Sant Antoni tingui el mercat on sempre havia estat, que desaparegui el mercat provisional i que tot torni al seu lloc d’abans del 2009.