© Pere Virgili

Carme Torras és professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), on lidera una línia de recerca en l’àmbit de la percepció i la manipulació. A banda de la seva carrera científica, Torras ha desenvolupat una obra literària singular. És autora de La mutació sentimental, una novel·la que aborda el món de la robòtica i que va obtenir el Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo 2007.

© Dani Codina
Sabater Pi, at the site of the collection donated to Barcelona University.

L’aportació més important a la ciència del doctor Jordi Sabater Pi té a veure amb el descobriment de les àrees culturals dels ximpanzés. Els seus estudis i observacions sobre aquest tema, publicats a les revistes científiques més importants del món, han ajudat decisivament a canviar la visió antropocèntrica de l’univers.

Fotos: Enrique Marco
Roger Viusà

Primer els cuiners van aixecar la cuina d’avantguarda catalana al punt més alt del prestigi internacional. Després els viticultors van aportar uns vins de gran qualitat com a expressió del terrer. I ara els sommeliers tanquen el cercle fent que aquesta cuina i aquests vins arribin ben explicats als comensals.

© Camilla de Maffei
All Italians are deeply envious of Barcelona’s dynamism and the urban redevelopment that has taken place under the democratic city councils.

Venècia és un poble cosmopolita amb una dimensió estètica notable. Barcelona és una ciutat solar, que en poc temps s’ha transformat urbanísticament. La reacció dels italians quan senten el nom de la ciutat és unànime: “Bellissima!”

© Coolen Family Collection, Antwerp
Human child skeletons, an example of the exhibits included in anatomical museums. Drawn from the Museu Roca, they formed a part of the collection acquired in 1995 by the Belgian collector Leo Coolen at the Mercantic in Sant Cugat.

Si preguntem a qualsevol barceloní si coneix el Museu Roca, la resposta serà que no. Acabada la guerra, va desaparèixer en les ombres d’un vell magatzem del Paral·lel sense deixar rastre. Tot just ara estem en disposició d’evocar la història d’aquest museu anatòmic i de fenòmens de fira, que va estar actiu durant els anys vint i trenta del segle passat.

91 Llibres cat 1

Ciborgs als quaranta

Marina Espasa

Pantalles de mòbil, de tauleta, d’ordinador, missatgeria instantània… Omplen les pàgines de ‘L’altra’ per dibuixar uns personatges desorientats i estabornits per la crisi que s’aferren a aquests ginys electrònics com a un ferro roent. Vida i literatura, a una banda i a l’altra de la pantalla.

91 Llibres cat 2

ot deriva de la ‘Guía secreta de Barcelona’, de Josep Maria Carandell, del qual aquest volum és una actualització. Fa quaranta anys, Carandell treia a la llum una Barcelona oculta sota el discurs franquista per tal d’alliberar una veritat reprimida. En canvi, Theros es mou per un paisatge espectacularitzat, una Barcelona esdevinguda parc temàtic, sense sang a les venes, una ciutat devorada per la seva imatge. Un simulacre decadent.

91 Llibres cat 3

Aquesta ‘Autobiografia de Barcelona’ és un volum potent que ha escrit l’historiador Daniel Venteo, amb una introducció de Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Ajuntament, que dóna vida a més de 550 documents que abracen més de vuit segles d’història. Aviat està dit.

91 Llibres cat 4

Cal rebre amb els braços oberts ‘Sant Jordi a Barcelona’, creat a quatre mans per Consol Bancells i Narcís Sayrach, perquè les fotografies de l’una i els textos de l’altre es complementen d’una manera tan escaient que fa la impressió que hagin nascut a l’uníson i que provinguin d’una mateixa veu o mirada.

© Elisenda Llonch

En un barri sense plaça central, sense gran església ni monuments atractius, la carretera de Sants –fabulosa successió de sabateries i de botigues de roba, d’ornaments per a la llar i de bars amics del greix– exerceix d’espina dorsal.

Campañas promocionales de la ciudad, desde los años ochenta hasta el presente.

Tots som Barcelona

Marc Puig i Guàrdia

L’escriptor nord-americà Raymond Carver té un conte que es titula De què parlem quan parlem de l’amor. En aquest nou número de la revista Barcelona Metròpolis ens fem la mateixa pregunta a la nostra manera: de què parlem quan parlem