© Vicente Zambrano

El turisme representa el 15% del PIB de Barcelona. És un sector tan potent que per força determina la vida de la ciutat. I ho fa pel seu caràcter transversal.

© Pere Virgili

Jaume Plensa ha estat distingit amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de projecció internacional de la ciutat. L’escultor viu una entrada de segle de gran efervescència creativa i de reconeixement acrescut. Des del seu taller reflexiona sobre la humanització de l’art i la funció de les seves obres en l’espai públic.

©AFB
Rosa Sensat durante una clase al aire libre.

Rosa Sensat, una mestra d’avantguarda

Albert Esteruelas Teixidó

La gran obra pedagògica de Rosa Sensat, l’Escola del Bosc, va néixer el 8 de maig de 1914. Era alhora una institució higiènica i un espai d’assaig dels valors de l’avantguarda pedagògica. Arribada la Segona República, la fundadora va voler convertir-la en el model per a la renovació de l’ensenyament.

© Albert Armengol
Andreu Taberner

La creació d’un videojoc és una feina col·lectiva en què cada membre de l’equip de desenvolupament aporta la seva mirada particular. Andreu Taberner, Rubèn Farrús i Kevin Cerdà són tres autors de videojocs que han mostrat el seu talent en les obres que han fet i per això són reconeguts arreu del món.

© Elisenda Llonch

No hi ha res com la pròpia experiència per ajudar-te a traduir autors amb una visió poc heroica de Barcelona. Les obres de ficció catalanes disponibles en anglès posen en relleu la vida i la història de la ciutat amb una prosa tan hàbil, incisiva i original com qualsevol obra de Gaudí o Picasso.

© Vicente Zambrano

El concepte de resiliència no es limita a la virtut d’encaixar l’adversitat i sobreposar-se, sinó que també inclou la capacitat de treure un rendiment positiu de la desgràcia.

Antifragile

Més enllà de la resiliència

Bernat Puigtobella

Taleb encunya el terme “antifràgil” en constatar que hi ha coses que es beneficien dels impactes que reben. Són fenòmens que creixen o prosperen quan es veuen exposats a la volatilitat, l’atzar, el desordre, el risc o la incertesa.

Portada del sitio web de la Situation Room barcelonesa, plataforma de gestión de la información de los sistemas urbanos.

Cinc accions de resiliència

Bernat Puigtobella

El Departament de Resiliència Urbana s’ha proposat integrar tota la informació funcional de la ciutat per tal de prevenir o mitigar incidències o accidents que puguin tenir un impacte negatiu en el curs normal de la vida dels ciutadans.

© Oriol Malet

Enguany Barcelona ha estat seleccionada per la Fundació Rockefeller, entre més de 330 candidatures, com una de les 35 noves ciutats que s’incorporen a la xarxa de ciutats resilients 100RC.

Llibres cat 1

La globalització ha convertit els vells estats en una estructura insuficient per desenvolupar la democràcia. El poder està canviant de mans. Les velles metròpolis ja no poden competir a través del militarisme, la burocràcia i la producció en sèrie.

Llibres cat 3

Centres de creació artística, oficines de disseny, tallers d’artesans… Usos diversos ocupen actualment espais que van néixer per acollir la fabricació en sèrie dels productes més variats. Aquest llibre restitueix la vida d’aquests centres fabrils i reconeix l’aportació dels seus treballadors.

ofici portada

Aquest llibre es proposa recuperar el llegat de la fotografia catalana del primer terç del segle xx fins a la Guerra Civil, un període en què es va produir l’eclosió del fotoperiodisme.