© Antonio Lajusticia
9N photo

La ciutat educadora

Marc Puig i Guàrdia

La participació és indispensable per vertebrar la transformació de la ciutat. I en la base de totes les noves formes de participació hi ha la ciutat educadora.

© Pere Virgili

La productora de ‘Pa negre’, que ara prepara l’adaptació d’’Incerta glòria’, de Joan Sales, considera que Barcelona és un centre d’experimentació cinematogràfica molt potent, tot i que al cinema català encara li falta trobar el seu gran públic.

© Ana Yael Zareceansky

El progrés tecnològic és bo i ha vingut per quedar-se, però no l’hauríem d’acceptar com a dominador de les nostres vides, com una finalitat en si mateixa, descontrolada i mancada de principis ètics.

© Ana Yael Zareceansky

El Tao de l’educació

Josep Maria Coll

Tenim el repte de recuperar l’educació com a estil de vida i mètode per esdevenir persones millors. Amb el desenvolupament humà com a finalitat, l’educació deixaria de ser un mer instrument al servei de l’economia.

© AFB
Imatge de 1925 de Maria Sabaté, secretària de direcció i anunciadora a qui s’havia considerat equivocadament com la primera locutora de Ràdio Barcelona.

Maria Cinta Balagué, la primera locutora de ràdio a Catalunya, es va avançar al seu temps amb un programa en format magazín dedicat a les dones. Només en temps recents s’ha reconstruït la rellevant actuació com a radiofonista d’aquesta barcelonina, funcionària de l’Ajuntament fins que es va jubilar, el 1968.

© Fabiola Llanos
Neus Ballús, autora de La plaga, la gran guanyadora de la sisena edició dels premis Gaudí.

Jordi Morató, Neus Ballús i Carlos Marqués-Marcet són uns joves cineastes catalans que s’han revelat poderosament amb el seu respectiu primer llargmetratge, que els ha fet guanyar premis i els ha dut a voltar món per presentar-lo en festivals.

© Elisenda Llonch

És com una xarxa d’espais amb capes superposades, moltes de les quals s’han perdut i d’altres s’han transformat irremeiablement, mentre que a algunes només s’hi pot accedir mitjançant records incerts o fotografies encara menys fiables.

© Josep Domíngez / AFB 
Inauguració del Gran Metro a l’estació de la plaça de Catalunya, presidida per l’infant Ferran en representació del rei Alfons XIII, el 30 de desembre de 1924.

Noranta anys de metro

Barcelona Metròpolis

El ferrocarril elèctric subterrani d’àmbit urbà va arribar a Barcelona ara fa just noranta anys, el 30 de desembre de 1924, per donar solució a un problema que totes les societats urbanes avançades es van plantejar al seu moment: com facilitar la mobilitat d’una població creixent, concentrada en unes àrees cada cop més extenses, alliberant espai, al mateix temps, en uns carrers col·lapsats pel transport de superfície.

© Vicente Zambrano
Imatge de l’estació del Liceu de l’actual línia 3, que va ser final de la línia I entre el 1925, un any després d’inaugurar-se, i el 1946, quan se li va afegir l’estació de Ferran (“Fernando- Ramblas”).

El metro parla

Josep Maria Espinàs

Potser estaria bé que, alguna vegada, ens fixéssim en el rètol d’una estació i ens preguntéssim què signifiquen aquelles paraules. Perquè hi desfilen referències històriques, geogràfiques, personals.

© Josep Domínguez / AFB
Obres del metro a la Rambla, any 1932.

El 30 de desembre de 1924 es va inaugurar la primera línia de metro de Barcelona –el Gran Metro, embrió de l’actual línia 3– entre les places de Lesseps i de Catalunya. Els inicis d’aquest mitjà de transport van ser força titubejants, ja que el poc ús que se’n feia va comportar dificultats econòmiques a la companyia.

© Brangulí / Arxiu Nacional de Catalunya
Automotor del Gran Metro a l’estació de Lesseps, avui integrada en la línia 3, en una data indeterminada dels anys 1925 a 1930. Els deu trens originals duien dos cotxes cada un i van estar en funcionament, reformats, fins al final de la dècada de 1980.

Túnels i estacions en desús, antigues rajoles artístiques, publicitat d’altres temps, remors d’aigua i fins i tot llegendes de fantasmes expliquen la història del metro de Barcelona, ara accessible en directe per mitjà d’unes visites guiades