Àrea urbana amb reformes pendents d’acabar: el barri de la Marina del Prat Vermell. 
Fotos: Vicente Zambrano

Fer ciutat a partir de la gent

Barcelona Metròpolis

El debat sobre l’espai públic a la ciutat segueix tan viu com sempre, o més. En definitiva, es tracta de trobar solucions col·lectives en què participin mà a mà la ciutadania i l’Administració pública. Fer ciutat a partir de la gent.

© Pere Virgili

Des de l’òptica del compromís, parlem amb la filòsofa Marina Garcés sobre l’Europa de les ciutats, l’Europa fronteritzada, els refugiats sirians, les relacions entre el món i el subjecte interdependent.

The corner of Carrer de la Llibereteria and Carrer de la Freneria, where the families of Antoni Brusi and Eulàlia Ferrer had their respective businesses.
Photo: Dani Codina

Nascuda el 1780 al si d’una família de llibreters i impressors, Eulàlia Ferrer va ser, primer, col·laboradora del seu marit Antoni Brusi en la gestió del Diario de Barcelona i després, arran de la mort d’ell, màxima responsable del diari conegut popularment amb el cognom familiar.

Colita

No vaig voler ser turista

Ana María Dávila

Per al món exterior els catalans tenen fama de ser gent esquerpa, obsessionada per la feina i poc predisposada a obrir-se a un foraster de bon principi. I tot i fugir del tòpic, són notables les diferències amb la cultura xilena, on les amistats es consoliden abans de buidar la primera copa de vi.

llibre 1 cast

Una ciutat biografiada

Daniel Venteo

La història de Barcelona es pot explicar a través dels seus documents o a través dels seus personatges, les seves institucions i les seves pedres. Això és el que se’ns proposa mitjançant una narració de més de vuit-centes pàgines en què el periodista Enric Calpena entrevista Barcelona.

llibre 2 cast

A la ciutat infinita

Bernat Puigtobella

Najat El Hachmi ja havia narrat la seva experiència en dues obres anteriors. Si a ‘L’últim patriarca’ El Hachmi hi parlava sobretot de la relació amb un pare, a ‘La filla estrangera’ se centra en la relació maternofilial.

llibre 3 cast

L’Ajuntament i Viena Edicions publiquen la història sobre l’època daurada del circ a Barcelona en els segles XIX i XX, un treball de Ramon Bech, estudiós del circ i cofundador de la Circus Arts Foundation.

© Judit Canela

Petites històries de Barcelona

Bàssem an-Nabrís

Membre de la generació literària posterior a la guerra del 1967, Bàssem an-Nabrís va passar quatre anys i mig en presons israelianes com a conseqüència dels seus escrits. El 2007, després que Hamàs arribés al poder, va patir un atemptat per part d’una milícia d’aquest partit.

Pérez de Rozas / AFB

Ciutat refugi de la literatura

Barcelona Metròpolis

Barcelona ha apostat durant segles pel sector del llibre i vol continuar apostant per la literatura, ara en qualitat de Ciutat de la Literatura de la Unesco. Amb aquest número ens apropem a totes aquestes realitats que defineixen el que significa la literatura per a Barcelona i intentem abordar les raons per les quals aspira al nomenament de la Unesco.

© Agustí Torres

Miquel Barceló recorda els temps passats a la Barcelona de fa quaranta anys com una època molt vital i efervescent. Conscient que el món de l’art ja no té un sol centre com anys enrere, no pretén arribar a tot arreu: un pintor no pot ser com la Coca-Cola, afirma, que aspira a conquerir tots els mercats.